Proiect
Măsuri de prevenire a abandonului şcolar
în mediul rural
Masterand: Ignat Petra Liliana
Conducator de proiect
Prof. Dr. Ing. Andrei Szuder
Propunere de Proiect
Cerere de finanţare
Titlul proiectului
Măsuri de prevenire a abandonului şcolar în mediul rural
Acronimul proiectului
Prevenirea abandonului şcolar
Solicitant
Numele organizaţiei:
· Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău
Data înfiinţării: 1968
Adresă:
Buzău, Nicolae Bălcescu, nr. 20, Judeţul Buzău, Romania
Tipul organizaţiei
Serviciu public deconcentrat Nr.membrilor
- 41 angajaţi
Nivelul organizaţiei:
Judeţean
Telefon: 0238/721655 Fax: 0238/414655 E-mail: isjbz@hasdeu.bz.edu.ro
Numele conducătorului organizaţiei
Ene Dumitru
Numele coordonatorului :
Ene Dumitru
C.I. seria RT nr. 336378
Adresă: Buzău, Str. Fragilor, nr. 36 Telefon: 0724.32.64.09
E-mail:
dumitru.ene@hasdeu.bz.edu.ro
Data: 23.06.2008 _____________________ Semnătura coordonatorului de proiect
Parteneri
Partener 1 Partener 2
Nume legal complet Primaria comunei Tisău, jud. Buzău Şcoala cu clasele I-VIII, Tisău, Jud. Buzău
Naţionalitate română română
Statut juridic Administraţie publică locală Instituţie de învăţământ
Adresa oficială Sat Tisău, Com. Tisău, Jud. Buzău Sat Tisău, Com. Tisău, Jud. Buzău
Persoana de contact Guloiu Ion Neagu Elena
Nr. Telefon: 0238/597.560 0238/544.508
Nr. Fax: 0238/597.560 0238/544.508
Adresa E-mail primtisau@artelecom.net sctisau@gmail.com
Număr de angajaţi 5 coordonatori 3 coordonatori
Istoria cooperării cu partenerul 2002 2002
Rolul şi implicarea în
Pregătirea si derularea proiectului
Management Management
Sumarul Proiectului
Titlul proiectului:
Măsuri de prevenire a abandonului şcolar în mediul rural
Rezumatul proiectului:
Proiectul are ca scop reducerea fenomenului de abandon şcolar în localităţile Strezeni şi Tisău, comuna Tisău din judeţul Buzău.
Pricipalele obiective al proiectului sunt diminuarea procentului de elevi cu risc de abandon şcolar şi realizarea recuperării şcolare a elevilor care au abandonat cursurile înainte de închierea ciclului gimnazial.
Grupurile ţintă sunt reprezentate de elevii defavorizaţi şi cei care au abandonat şcoala, din localităţile incluse în proiect, respectiv satele Strezeni şi Tisău.
Pricipalele activităţi constau în achiziţionarea unui microbuz care să transporte elevii din Strezeni la şcoala din satul Tisău, acordarea de burse sociale elevilor cu posibilităţi materiale reduse, înfiinţarea de programe pentru după-amiază, înfiinţarea unui post de mediator şcolar care să creeze o punte de legătură între şcoală, elevi şi părinţi.
Termen: încheierea anului şcolar 2009/ 2010.
Localizarea proiectului: comuna Tisău, judeţul Buzău
Bugetul total: 144.379 euro, sau 534.200 lei Bugetul solicitat: 111.303 euro, sau 411.820 lei
Data începerii proiectului: 2008 Data finalizării proiectului: 2010
Justificarea proiectului
În satul Strezeni, situat la 5 km de centrul comunei Tisău, nu au funcţionat niciodată clase de învăţământ gimnaziale, şcoala din acest sat având doar trei săli de clasă folosite pentru învăţământul primar. Sunt 54 de elevi care fac naveta de la Strezeni la Tisău.
În satele Strezeni şi Tisău sunt 60 de elevi cu vârsta de până la 18 ani care au abandonat şcoala, cauzele principale fiind situaţia financiară precară (copiii nu au îmbrăcăminte şi încălţăminte corespunzătoare, rechizite, manuale, etc.), reticenţa părinţilor care preferă îşi ţină copiii acasă pentru a-i ajuta în gospodărie sau pentru a avea grijă de fraţii mai mici, căsătoriile timpurii, în special ale fetelor de etnie rromă, etc. Un număr de 30 de copii din cele două localităţi nu au fost incluşi niciodată într-o formă de învăţământ.
Proiectul urmăreşte, în principal, înscrierea în învăţământul preprimar sau primar al copiilor neşcolarizaţi, reducerea numărului elevilor care renunţă la şcoală şi recuperarea şcolară a celor care au abandonat cursurile, prin măsuri de susţinere a elevilor cu risc de abandon şcolar şi de recuperare şcolară a celor care nu au încheiat ciclul gimnazial.
OBIECTIVE
Obiectivul general
Prevenirea şi diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii în rândul copiilor din satele Strezeni şi Tisău, comuna Tisău, judeţul Buzău.
Obiective specifice
· Determinarea conştientizării de către părinţi a importanţei educaţiei în formarea copilului
· Reducerea numărului de copii neşcolarizaţi şi a procentului de elevi cu risc de abandon şi performanţe şcolare scăzute, cu vârsta cuprinsă între 6/7 şi 14/15 ani, care frecventează şcoala din localitatea Tisău, de la 30% la 10%
· Îmbunătăţirea situaţiei copiilor din satul Strezeni care trebuie să meargă zilnic 5 km pe jos pentru a ajunge la şcoală
Rezultatele aşteptate
· Cuprinderea în învăţământul preprimar sau primar a unui procent de cel puţin 70% din numărul copiilor neşcolarizaţi
· Creşterea prezenţei la cursuri a elevilor înscrişi la şcoala inclusă în proiect
· Îmbunătăţirea nivelului de educaţie şi calificare al elevilor care constituie grupul ţintă
· Reducerea numărului de elevi care abandonează şcoala înainte de încheierea ciclului gimnazial
Grupurile ţintă
Grupurile ţintă reprezintă totodată şi beneficiarii proiectului.
Rata crescută a părăsirii timpurii a şcolii în rândul elevilor din localităţile vizate şi numărul îngrijorător de mare al copiilor care nu au fost niciodată incluşi într-o formă de învăţământ ne-au determinat să iniţiem acest proiect având convingerea că îi putem ajuta să se dezvolte pe măsura posibilităţilor lor şi le putem oferi şansa de a avea o calitate a vieţii mai bună.
Beneficiari direcţi ai proiectului:
· 54 de elevi din satul Strezeni care fac naveta zilnic ca să ajungă la şcoala din satul Tisău
· 60 de elevi din satele Strezeni şi Tisău cu vârsta de până la 18 ani care au abandonat şcoala înainte de încheierea ciclului gimnazial
· 30 de copii din satele Strezeni şi Tisău nu au fost incluşi niciodată într-o formă de învăţământ
Beneficiari indirecţi ai proiectului:
· Aproximativ 70 de părinţi ai copiilor incluşi în proiect
Identificarea si justificarea nevoii
România şi Bulgaria sunt printre primele ţări europene în ceea ce priveşte rata abandonului şcolar, potrivit unui raport european realizat recent. Înaintea noastră se mai află doar Malta şi Portugalia, state care înregistrează cea mai mare rată a abandonului şcolar.
Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România trebuie să îndeplinească cu stricteţe normele occidentale, conform cărora abandonul şcolar este obligatoriu sub 10 %.
Implicaţiile eşecului şcolar sunt multiple. Pe termen lung, efectele eşecului şcolar se regăsesc în eşecul social. Randamentul economic este scăzut datorită incompetenţei profesionale a indivizilor. Slaba pregătire a forţei de muncă induce efecte în plan social, precum: marginalizarea, somajul, delincvenţa etc. Eşecul şcolar are în vedere şi efecte psihologice, cum ar fi: dificultăţi de adaptare, neîncrederea în forţele proprii, stres, anxietate etc. Eşecul şcolar este indicatorul lipsei de randament pedagogic, al insuficienţelor întâlnite în sistemul educaţional.
În plan social, pot fi considerate forme ale eşecului scolar abandonul şcolar, excluderea socială şi profesionalăa, analfabetismul. Abandonul şcolar se caracterizează prin părăsirea prematură a şcolii. De multe ori abandonul se asociază cu delincvenţa juvenilă, cu recurgerea la droguri, cu viata de familie dezorganizată.
Analfabetismul trebuie înţeles nu doar ca incapacitatea persoanei de a citi şi a scrie ci în sens de incapacitate de a folosi instrucţia şi educaţia primită în şcoală, astfel încât să se adapteze cerinţelor sociale şi profesionale.
Pentru eliminarea efectelor negative ale eşecului şcolar este necesară cunoaşterea cauzelor care l-au produs. Raportul privind starea învăţământului prezentat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării abordează mai multe probleme importante referitoare la educaţie, precum reusita şcolară, abandonul, promovabilitatea la examenele de sfârşit de ciclu, nivelul de acoperire cu personal didactic calificat, fondurile alocate învăţământului etc. Raportul arată că educaţia în România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeana, nu merge chiar pe drumul dorit, la destule capitole fiind nevoie în continuare de eforturi susţinute.
Impactul proiectului
Impactul proiectului asupra grupurilor ţintă
· Realizarea unei apropieri între grupurile ţintă vizate de proiect şi mediul şcolar
· Creşterea încrederii în forţele proprii a elevilor implicaţi în proiect
· Un impact pozitiv privind perspectiva asupra inserţiei profesionale şi a unui standard de viaţă decent
· Ameliorarea situaţiei financiare a familiilor celor care au primit burse
· Schimbarea perspectivei părinţilor asupra rolului pe care îl are şcoala în educaţia copiilor
Impactul proiectului asupra comunităţii
Reuşita proiectului nostru va avea un impact benefic pe termen lung asupra economiei judeţului, datorită recuperării forţei de muncă calificată şi scăderii somajului.
Efectele multiplicatoare ale proiectului
· Rezultatele finale, atât urmare a intervenţiilor educaţionale sau a intervenţiilor materiale, vor constitui exemple de bună practică care pot fi extinse.
· Toate obiectivele propuse prin proiect se încadrează în strategia promovată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării putând fi astfel aplicate la nivelul întregii reţele şcolare naţionale.
Sustenabilitatea proiectului
Finanţarea proiectului va fi realizată din bugetul de venituri şi cheltuieli al Primăriei Comunei Tisău, precum şi din fonduri provenite din sponsorizări şi donaţii.
Evaluarea
La finalul fiecărui stagiu de implementare, precum şi la sfârşitul fiecărui trimestru, persoanele implicate în desfăşurarea proiectului vor face analize individuale şi colective despre ce a funcţionat bine şi despre ce a funcţionat mai puţin bine şi, ca atare, ce trebuie îmbunătaţit în cadrul acestui proiect.
Pe baza experienţei acumulate se vor îmbunătăţi strategiile viitoare de abordare a problemelor specifice.
Planul de activităţi
PRINCIPALELE ACTIVITĂŢI GRUPATE PE OBIECTIVE
Obiectiv/activitate LUNA Responsabil
Iul. Aug. Sept. Oct. Nov. Dec. Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iun.
Obiectiv general - Prevenirea şi diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii în rândul copiilor din satele Strezeni şi Tisău, comuna Tisău, judeţul Buzău X X X X X X X X X X X X
Activitatea 1: stabilirea unei comisii care va întocmi o grilă ce va sta la baza selecţiei elevilor beneficiari ai proiectului X Colectivul angrenat în aplicarea proiectului
Activitatea 1: preluarea nominală, din evidenţele şcolare a datelor tuturor elevilor din ciclul primar şi gimnazial care învaţă în şcoala din satul Tisău, inclusiv a celor care urmează să înceapă clasa I X Comisie specializată
Activitatea 2: preluarea nominală, din evidenţele autorităţilor locale, a datelor tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, pentru a putea identifica copiii neşcolarizaţi X X Comisie specializată
Activitatea 3: desfăşurarea de anchete sociale la locuinţele tuturor elevilor pentru a-i selecta pe cei care vor fi incluşi în proiect, conform grilei stabilite X X Comisie specializată
Activitatea 4: selectarea copiilor care vor fi incluşi în proiect X Comisie specializată
Activitatea 5: stabilirea activităţilor care vor fi derulate X Comisie specializată
Obiectivul I - Determinarea conştientizării de către părinţi a importanţei educaţiei în formarea copilului
X X X X X X X X X X X X
Activitatea 1: înfiinţarea unui post de mediator şcolar şi scoaterea lui la concurs X Departament resurse umane
Activitatea 2: ocuparea postului de mediator şcolar X Departament resurse umane
Activitatea 3: vizite ale mediatorului şcolar la locuinţele copiilor neşcolarizaţi şi ale celor care au abandonat şcoala în scopul de a convinge părinţii să îşi lase copiii la şcoală şi de a convinge copiii să urmeze cursurile; alte activităţi specifice X X X X X X X X X X Mediator şcolar
Obiectivul II - Reducerea procentului de elevi cu risc de abandon şi performanţe şcolare scăzute, cu vârsta cuprinsă între 6/7 şi 14/15 ani, care frecventează şcoala din localitatea Tisău, de la 30% la 10% X X X X X X X X X X X X
Activitatea 1: achiziţionarea de rechizite, manuale, îmbrăcăminte, încălţăminte X X X X X X X X X X X X Personal administrativ
Activitatea 2: distribuirea către elevi a rechizitelor, manualelor, obiectelor de îmbrăcăminte, încălţăminte X X X X X X X X X X Personal administrativ
Activitatea 3: identificarea categoriilor de elevi cărora li se adresează programul pentru după-amiază ¹ X X Comisie specializată
Activitatea 4: stabilirea disciplinelor la care se va face pregătire suplimentară X X Comisie specializată + profesori
Activitatea 5: stabilirea cadrelor didactice care vor participa la această acţiune X X Comisie specializată
+ profesori
Activitatea 6: întocmirea orarului după care se vor desfăşura cursurile X X Comisie specializată + profesori
Activitatea 7: desfăşurarea cursurilor în cadrul programului pentru după-amiaza² X X X X X X X X X X Profesori de specialitate
Obiectivul III - Îmbunătăţirea situaţiei copiilor din satul Strezeni care trebuie să meargă zilnic 5 km pe jos pentru a ajunge la şcoală X X X X X X X X X X X X
Activitatea 1: achiziţionarea unui microbuz şcolar X X Primăria Tisău
Activitatea 2: transportul celor 54 de copii din Strezeni care învaţă la şcoala din Tisău X X X X X X X X X X Şofer microbuz
¹ - elevi de 7-15 ani cu performanţe şcolare scăzute, copii din grupurile dezavantajate care întâmpină probleme în parcurgerea curricumului obligatoriu
² - după primul an şcolar aceste cursuri se vor ţine şi în lunile iulie şi august
Bugetul
Bugetul proiectului se ridică, per total, la 144.379 euro (respectiv 534.200 lei) repartizaţi astfel:
Buget pe categorii de cheltuieli şi pe activităţi
Elemente ale bugetului UM Cost/
unitate (Lei) Nr. de unit. Costul total
(Lei) Suma cerută
(Lei) Contribuţia solicitantului
(Lei)
Salarii şi onorarii¹
- mediator şcolar
- profesorii care predau în cadrul programului pentru după-amiază
- şofer
- consultant fiscal
Pers
Pers
Pers
Pers
24.000
28.800
21.600
24.000
1
6
1
1
24.000
172.800
21.600
24.000
18.500
133.000
16.620
18.500
5.500
39.800
4.980
5.500
Microbuz şcolar 16+1 locuri
Buc
107.000
1
107.000
83.000
24.000
Cheltuieli burse şcolare
- rechizite+manuale²
- îmbrăcăminte şi încălţăminte³
Pers
Pers
180
1500
110
110
19.800
165.000
15.200
127.000
4.600
38.000
Total 534.200 411.820 122.380
¹ Am estimat salariile astfel:
- mediator şcolar: 1.000 lei/lună x 24 luni = 24.000 lei
- profesor: 1.200 lei/lună x 24 luni = 28.800 lei /profesor x 6 profesori =172.800 lei
- şofer: 900 lei/lună x 24 luni = 21.600 lei
- consultant fiscal: 1.000 lei/lună x 24 luni = 24.000 lei
² - Am estimat la 60 lei/an şcolar bugetul alocat rechizitelor şi manualelor pentru un copil.
Astfel: 60 lei/an/copil x 3 ani = 180 lei/copil/3 ani x 110 copii care primesc burse = TOTAL SUMĂ RECHIZITE ŞI MANUALE 19.800 lei
³ - Am estimat la 500 lei/an şcolar necesarul pentru îmbrăcăminte şi încăltăminte pentru un copil.
Astfel: 500 lei/an/copil x 3 ani = 1500 lei/copil/3 ani x 110 copii care primesc burse = TOTAL SUMĂ ÎMBRĂCĂMINTE + ÎNCĂLŢĂMINTE 165.000 lei
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu